avant-garde

mindenek fenekestül fölforgatása! proletárhírek, cikkek, esszék a nemzetközi osztályharc állam- és tulajdon-ellenes frontjairól. (olvasd el az első, "casus belli" című bejegyzést!) ügyelj arra, hogy olyan helyről nézegesd az oldalt, ahol nehezen vagy azonosítható - netcafé, egyetem, nyilvános hozzáférések!!! (gondolj a mobilodra is!)

Címkék

Utolsó kommentek

Linkblog

HTML

prolihírek - januári gyűjtés

2008.03.06. 18:06 | avant-garde | Szólj hozzá!

folyamatos technikai nehézségeink vannak, így átálltunk arra, hogy havi összefoglalókat készítsünk. ha minden jól megy, nemsokára be is érjük magunkat... hamarosan érkezik a februári összeállítás, majd április elején a márciusi - valamint adósak vagyunk egy komplett beszámolóval a 2007. végi - 2008. eleji diák-munkás megmozdulásokról, ez utóbbit nem annyira a különlegessége, mint inkább a földrajzi közelség miatti áthallások miatt fogjuk leközölni. addig is jó gondolkodást!


BANGLADESH: A HARC FOLYTATÓDIK!

HALÁLRA DOLGOZTATVA - TÁRSUK HALÁLA NYOMÁN ISMÉT AZ UTCÁN A BENGÁLI MUNKÁSOK
január 4.

január 2-án, szerdán kb. 20 gyár dolgozói reggel 8-tól délután 5-ig elzárták a bengáli főváros, dhaka egyik főútvonalát. az akció válasz volt arra, hogy a sheorapara városrészben lévő s.q. sweaters ltd. gyárába a főnökök nem engedték be (kizárták) az ott dolgozókat. a kizárás pedig az előző két éjszakán történő tiltakozásokra felelt, mikor is a proletárok megtagadták a munkát, és állítólag elkapták és túszul ejtették a gyárban a menedzsereket.

az események akkor kezdődtek, amikor az egyik munkásasszony megbetegedett. az igazgatóság tiltása és a kirúgás veszélye miatt nem mert betegszabadságra menni. december 31-én, vasárnap is bement dolgozni, állapota rosszabbra fordult; a művezető nem engedte ki az éjszakai műszakról, kirúgás terhe mellett. 3 óra körül hazavitték, ahol másfél órával később meghalt. a munkatársaknak szintés kirúgással fenyegetőzve megtiltották, hogy elmenjenek a temetésre.

az eset nem kirívó: a főnökök betegen is maximális teljesítményt várnak alávetettjeiktől. néha testi kínzást alkalmaznak.

hétfő (január 1.) óta a gyárkapukon belül és kívül is voltak erőszakos összeütközések és spontán leállások. miután szerda reggel kizárva találták magukat a gyár dolgozói, többezer proletár gyülekezett odakint, és hamarosan összegyűjtötték a prolikat még vagy húsz környékbeli üzemből. eltorlaszolták az autópályát, amelyet a rendőrség figyelt ugyan, de nem avatkozott közbe.

a követelések: jöjjön el a gyár tulajdonosa a sztrájkolókhoz, mutassa meg a halálra nyúzott nő halotti bizonyítványát, bocsássa el azon üzemi tisztviselőket, akik rövid idő alatt annyi munkást rúgtak ki, vegye vissza a kitett melósokat, és állítsa vissza korábbi 7-15 óráig és 15-23 óráig tartó műszakokat a mostani reggel 8-tól este 8-ig és vissza tartó műszakok helyett. az utóbbi két hónapban lázadó proletárok ellen mirpur és kafrul körzeti bíróságokon indított eljárások beszüntetését is követelték. a szerdai tüntetésen a ruhagyárosok szervezetének titkára is megjelent, de saját biztonsága érdekében el kellett mennie, nehogy a földühödött prolik meglincseljék.

korábban (2006. május) ugyanennél a cégnél robbant ki egy jókora munkásfölkelés, melynek során egy prolit agyonlőttek, és 70 további sérült is volt a proletárok, a rendőrök és biztonságiak közt kitört csatában, köztük rendőrök és újságírók is. a gyár ezután egy hétig zárva tartott.

az utóbbi hónapokban föléledtek a sztrájkok, foglalások és gyárrongálások a készruha- és jutaiparban, a katonai kormány tüntetési tilalma és az egy éve tartó szükségállapot ellenére. a hivatalos 25 dolláros havi minimálbér még akkor is kevés a megélhetéshez, ha történetesen betartják, hiszen a robogó inflációt semmiképp sem éri utol. ráadásul többmillióan földönfutóvá váltak a legutóbbi áradások következtében, és a segélyszállítmányok igencsak akadoznak. amint a pakisztáni, thaiföldi és nepáli példák is mutatják, a burzsoá demokrácia válsága bontakozik ki ázsiában.


MEGINT MUNKÁBAN...
január 5.

a mintegy 50 gyárra kiterjedő megmozdulások után a sztrájkolók fölvették a munkát. csütörtök reggel azért még volt némi csetepaté a renőrtiszti főiskola előtt: a prolik kővel dobálták meg a zsarukat, megrongáltak néhány járgányt, a fakabátok meg tomfával támadtak. jelen voltak katonai alakulatok is, de nem avatkoztak be.

főnökökből és munkásképviselőkből bizottság alakult a nagy haragot kiváltó haláleset kivizsgálására. az eredménynek 3 hónapon belül kell meglennie, addig meg tessék megnyugodni, vissza a gépsorra! élénken él még a másfél évvel ezelőtti lázadás emléke, menedzserék mindent meg is tesznek, hogy mederbe tereljék az eseményeket.

az elhunyt munkás családjának 1465 dolláros kártérítés jár a megegyezés szerint (vajon ez hány százaléka az életében megtermelt haszonnak?). arról nincs hír, hogy az agitáció miatt kirúgott prolikat visszaveszik-e.

ÚJRA KINT AZ UTCÁN
január 15.

ismét voltak összecsapások dhaka főváros mirpur nevű ipari övezetében: január 12-én, szombaton többezer, a ruhaiparban dolgozó proletár tüntetett a munkaföltételek javításáért. követeléseik közt újabb elemként jelentkezett a bérek és túlóra- és műszakpótlékok időbeni kifizetése, hetenkénti szabadnap és az "indokolatlan" elbocsátások beszüntetése. lezártak egy főútvonalat 13 órára. három gyár rabjaihoz csatlakoztak a közelben dolgozók százai. a munkásképviselők és a főnökök közti tárgyalások aznapra eredménytelenül zárultak.

vasárnap (jan. 13.) reggel újraindultak a tárgyalások, ám eközben egy vita nyomán az egyik gyárban otthagyták a munkát a prolik. a gyár egy tízemeletes épületben van berendezve (több másikkal együtt), és a vadsztrájk gyorsan átterjedt a többi üzemre is. ismét eltorlaszolták a főutat - egy óra múlva a rendőrpatkányok furkósbottal verték szét az akciót. a tárgyalások eredményeképpen időközben megyezés született arról, hogy kifizetik a bért a hónap első hetében, 25-éig a rendes órabér duplájának megfelelő túlórapénzt, és biztosítják a táppénzt és az évi szabadságot, valamint nem fognak "önkényesen" kirúgni senkit - a munkaügyi törvénynek megfelelően. a megállapodásban benne foglalták, hogy jogi eljárást indítanak azok ellen, akik követeléseik érvényesítéséért utcára vonulnak. látható tehát, hogy a szakszervezet hiába tilos hivatalosan (a gyári szabályzat szerint), ha egyszer mégis szakszervezetként viselkedik - a reformista követelések mellé még extra csillapító és ebből következően rendőri funkciókat lát el, amint kissé radikalizálódnak a melósok. ez fényesen megmutatja alapvetően visszafogó, vagyis lényegében ellenforradalmi jellegüket, akkor is, ha a bengáli proletároknak egyébként sajnos nem sok esélyük van tényleges változást elérni vagy valami nagyobb méretű fölkelést elindítani, ezért látóterükben inkább csak a munkaföltételek "emberségesebbé" tétele, azaz az európai munkások számára még érezhető szocdem típusú garanciák jelennek meg. (azon kifogásra, mely szerint a szakszervezetek csak ezen követelések biztosítását óhajtanák "hatékonyabb" demokratikus módszerekkel elérni, válaszunk az, hogy ezzel egyszersmind akadályozzák a konfliktusok kibontakozását, ezáltal a munkásosztály tömeges tudatosodását.)

ahol több a kényszerítőeszköz, ott könnyebb gyorsan nagy hasznot csinálni, mint az ugyanilyen fejlett termelőeszközökkel bíró, ámde megengedőbb politikát folytató régiókban. más oldalról viszont nagyobb a lázadás veszélye is, vagyis nem oly stabil a hatalom - már csak ezért is törekszik rá az uralkodó osztály, hogy minél sebesebben préselje ki munkásaiból, amit és amíg csak lehet, és ez így megy oda és vissza.

hétfőn, 14-én újabb demonstrációk és útelzárások zajlottak többezernyi proli részvételével. kora este aztán ez nagyszabású utcai harcban tetőzött, amikor a zsaruk botokkal szabaddá akarták tenni az utat a csúcsforgalom számára. utcakövek röpültek válaszul. elterjedt az a (rém)hír is, hogy az egyik gyárban megöltek két munkást, mire még több proli áramlott ki az utcára, egyenest a csatába. a gyárak többsége be is zárt a nap végéig. a prolik aztán még sokáig küzdöttek a rendőrökkel, valamint megtámadtak gyárépületeket. halálesetről nincs hír, de kb. száz sebesültről igen, köztük 20 rendőrről is. ahogy konfliktus kiterjedt az egész munkásnegyedre, a zsandárok könnygázt, gumilövedéket is bevetettek az ütleg mellett. a harcnak este 9 óra tájban vége lett.


ÚJABB ÖSSZECSAPÁSOK
január 16.

tegnap (január 15., kedd) megint ezrek verekedtek a rendőrökkel a dhakai exportra földolgozó ipari zónában. reggel nyolckor gyülekeztek az m.b.m. ruhagyár előtt, hogy folytassák megkezdett tüntetés-sorozatukat. már ismert követeléseik kiegészültek azzal, hogy engedjék szabadon egyik előző nap lefogott munkatársukat, aki az m.b.m. főnökök felé benyújtott nyolcpontos követelés-lista összeállításában nagy szerepet játszott. más közeli gyárak munkásai szintén összecsaptak a disznókkal, mikor szembesültek vele, hogy kizárták őket a munkahelyükről.

a további fölfordulástól és esetleges tárgyi károktól félve 350 gyár bezárt aznap, így tovább duzzadt az utcán lévő prolik száma. villanypóznákból barikádokat raktak, majd kisebb csoportokra oszlottak, hogy továbbterjesszék az agitációt. jókora területre kiterjedt a zavargás, néhány gyárat kifosztottak, amikor a biztonsági erők vissza akarták nyerni a helyzet fölötti uralmat. a zsaruk botot és könnygázt vetettek be; a proletárok parittyákkal feleltek, autógumikat égettek és autósztrádákat torlaszoltak el. a nemzetgazdaság húzóerejéül szolgáló ruhaipari negyed megint teljesen megbénult.

két lövész-zászlóaljat vezényeltek ki, és kiengedték a kiszabadítani kívánt proletárt, ez így együtt kissé lecsillapította a kedélyeket, de azért egy tömegtüntetés még napirenden volt.

az egész eseménysorozat a szükségállapot ellenére zajlik. a rendőrség ugyan nem azonnal a legkeményebb eszközökkel reagál, ez viszont csak taktika: félnek a fraternizáló rendőrök lehetőségétől - inkább a vezetők is békülékeny hangot ütnek meg, most ők képviselik a "jogállamiságot". a mirpur kerületi rendőrfőnök szerint "jogos" a tüntetés, csak az erőszak nem. a politikai és karhatalmi erők tisztában vannak vele, hogy a lázadozó proletárok destabilizálhatják az ország húzóágazatát, és gyorsan fölszíthatják a helyi munkásosztály egészének haragját. "engedékenységük" azonban kettős természetű: tudják azt is, hogy a törvényes jogok megadása csillapítja az indulatokat (hiszen másfél éve ugyanezt játszották el). a gyártulajdonosok mindenesetre nagyjából leszarják a papíron létező jogokat is, és azt csinálnak, amit akarnak. a szükséges indulótőke és a bérek olyan alacsonyak, hogy még a termelékenyebb országokkal összehasonlítva is hatalmasat kaszálnak. ha az államhatalom komolyan veszi ezt a mostani mozgalmat, és biztosítani akarja legalább a korábban kialkudott (egyébként semmire se jó) jogokat, óhatatlanul érdekellentétbe kerül az üzemtulajdonosokkal. ezt azonban burzsujék hamar el fogják tudni simítani egymás között, hiszen mindannyiuk érdeke, hogy fejünket lehajtva termeljük nekik a hasznot, s ezért néhány apróbb engedmény igazán semmiség, ha a lényeg érintetlen marad.

dhaka egy másik részén időközben az ismétlődő tüntetések nyomán nemsokára valószínűleg kiengedik a múlt év augusztusi fölzúdulás miatt bebörtönzött tizennégy diákot, viszont 4 tanár és egy hallgató bizonyosan bennmarad.

-------------------------------------------------------------

ARGENTÍNA: A REPTÉRI SZTRÁJK VADSZTRÁJKBA CSAP ÁT
január 16.

a buenos airesi ezeiza repülőtéren dolgozó pultosok is otthagyták a munkát, miután szombaton a csomagkezelők sztrájkja következtében veszteglésre ítélt utasok zavargást kezdeményeztek. a földühödött utasok tönkretették a számítógépeket, megtámadták a jegypénztárakat és a biztonsági őröket. a hopponmaradt ügyfelek akkor vesztették el önuralmukat, amikor a fölfüggesztett és törölt járatokról szóló értesítést várták. a légitársaság a késéseket a pilóták és a föl- és leszállópálya-munkások szakszervezetével támadt konfliktusával magyarázta; szakszervezeti források szerint a túlzsúfolt menetrend a hibás. a jegypénztárakat délután hagyták el, miután az utasok megtámadtak egy pultost is. a reptéri dolgozók sztrájkja péntek óta tart.


****************************

CHILE: FÖLDET VAGY ÉLETET
január 5.

zsaruk lőttek agyon egy 22 éves egyetemistát vilcun város közelében, egy föld-visszafoglalási akció során. a chile déli részén élő mapuche indiánok rendszeresen összetűzésbe kerülnek a hatóságokkal, ugyanis ősi földjeiket akarják visszaszerezni - azonban 2003 óta ez az első ilyen in situ haláleset. csütörtök hajnalban mintegy huszonöt indián és szimpatizánsaik benyomultak egy farmra, és elégették a takarmányt. a farm védelmével megbízott rendőri alakulatok üldözőbe vették a csapatot és tüzet nyitottak rá. a mapuchék és barátaik egy közeli iskolába vonultak vissza. az áldozatot hasba lőtték a pribékek, és még a helyszínen meghalt.

testét a társai vették gondozásba. eleinte nem akarták kiadni a rendőröknek, majd a villaricai püspök által szervezett tárgyalások után mégis hajlandóak voltak erre. santiagóban az elnöki palota előtt tüntettek aktivisták az eset kapcsán, és jelképesen vörösre festették a palota szökőkútját. rohamrendőrök támadtak a tüntetőkre, és sokakat letartóztattak.

mapuche aktivisták tucatjai ülnek börtönben, mert földjeik védelmében szembeszálltak az államhatalommal, illetve szabotázsakciókat hajtottak végre a területeiket szennyező (többnyire multi-)cégekkel. többször kezdtek éhségsztrájkba, hogy magukra irányítsák a külvilág figyelmét. a helyi anarchisták tevékenyen támogatják harcukat. 2004-ben egy másik anarchista diákot lőtt le az állami disznósereg santiagóban egy szolidaritási akció folyamán.

e mostani hír érkezése napján a regionális székhelyen, temucóban volt a temetés: maszkírozott résztvevők fekete zászlókkal és hosszú botokkal vonultak föl.

****************************

ATHÉN, ISZTAMBUL: TISZTA ÉGÉS!

dec. 19.
a ma reggeli, diplomatajárgányokat ért bombamerényletekért újfent az anarchistákat tartják felelősnek. négy követségi autó (olasz, török, fülöp-szigeti) röpült a levegőbe rögtönzött robbanószerkezetek segítségével, amelyeket a rendőrség szerint gázpalackokból alakítottak át. legalább két kocsin nem volt nemzeti hovatartozást jelző zászlócska. a robbantások 35 percen belül történtek, és senki nem vállalta a felelősséget.

dec. 28.
álarcos gyújtogatók vettek kezelésbe molotov-koktélok segítségével öt, rendőrök tulajdonában lévő autót szerda este. a móka oly sikeres volt, hogy teljesen tönkretették a járgányokat, további ötöt pedig fölgyújtottak ugyan, de azok csak részlegesen károsodtak - ez utóbbiak állítólag nem rendőrökéi voltak. az elmúlt két és fél hétben több, mint 50 járművel űztek hasonló szórakozást az ismeretlenek, akik az okos hatóságok szerint a kurd munkáspárthoz (p.k.k.), ehhez a szeparatista-nemzeti-bolsevik tömörüléshez tartoznak.

jan 2.
valószínűleg anarchisták okozták a 2008-as év első fejfájását a rendőrségnek. elsején, hajnalban gyújtóbombával illették a geniki bank (a kyprou bank egyik részlege) bejáratát athén központjában. tűzkár van, személyi sérülés nincs. további sok sikert a kedélyes népi sportokhoz!

**************************************

HELSINKI: NESZE SEMMI, DOBÁLÓZZ CSAK
január 18.

a városi vezetés parancsára január 14-én, hétfőn dél körül a rendőrség erőszakkal kiürítette a saarenkatu 17. szám alatt újonnan foglalt házat. hét embert letartóztattak, a környéken lófrálókat igazoltatták. ugyanaznap este hat órakor a vaasanukión volt tüntetés a kilakoltatás ellen, majd a központban a városháza előtt kb. hatvan tüntető barikádokat emelvén zavarta meg a közlekedést. festékbombákat dobáltak és jelszavakat festettek a városházára, azután továbbindultak, építkezési anyagokból újból barikádot raktak, hogy a rendőrautók ne érjék utol őket, és lám, a zsaruk nem is erőltették a konfliktust, így hát "hazamentek a legények".

a vodkanyelő tesók múlt év tavasza óta próbálkoznak házfoglalással, de eddig mindig sikertelenül. a városvezetők helyek hiányára panaszkodnak, erre rácáfol, hogy a squatterek mindig találnak üres házat. csak éppen megtartani nem tudják - valószínűleg amíg nem lesznek elegen, ez így is marad.

***********************************

BELGIUM: VADSZTRÁJK-SZEZON

január 15.
a carrefour-tulajdonban álló g.b. cég cointe-i részlegénél spontán sztrájkba kezdtek a munkások, miután egy szakszervezeti képviselőt kirúgtak azzal az indoklással, hogy csalt a belépőkártyájával. másnapra egy másik részlegre (flémalle) is átterjedt a sztrájk, ans-ban pedig szombaton vonultak ki a melósok. azt is követelik, hogy a cég tartsa magát a kialkudott munkaidő-szabályozáshoz. a társaság közleményben ítélte el az akciót, és burkoltan fenyegette őket, hogy megélhetésüket sodorják veszélybe. keddi jelentés szerint megszűnt a mozgolódás.

január 22.
a vasúti kalauzok sztrájkja szélvészgyorsan terjedt. hétfőn késő este kezdődött a mons de la louvrière kocsiszínben, ugyanis két jegykezelőt megtámadtak az egyik vonaton, és kollégáik szolidaritásból letették a munkát. a fél ötös műszak érkeztekor újabbak társultak. összesen két kalauz kezdett el dolgozni, fél hétre legalább 30 járatot törölni kellett. bruxelles-midi, braine-le-comte, charleroi és namur vasúti dolgozói is tovább terebélyesítették a sztrájkot. a nap folyamán egyre csökkent az üzemelő vonalak száma.

Címkék: hírek infók

A bejegyzés trackback címe:

https://avant-garde.blog.hu/api/trackback/id/tr15368682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása