avant-garde

mindenek fenekestül fölforgatása! proletárhírek, cikkek, esszék a nemzetközi osztályharc állam- és tulajdon-ellenes frontjairól. (olvasd el az első, "casus belli" című bejegyzést!) ügyelj arra, hogy olyan helyről nézegesd az oldalt, ahol nehezen vagy azonosítható - netcafé, egyetem, nyilvános hozzáférések!!! (gondolj a mobilodra is!)

Címkék

Utolsó kommentek

Linkblog

HTML

novemberi proletárhírek

2008.01.05. 16:01 | avant-garde | Szólj hozzá!

OLASZORSZÁG: HAJRÁ, HULIGÁNOK!
november 12.
 
földühödött focirajongók rontottak a rendőrökre és az állam tulajdonára országszerte számos városban, miután november 11-én, vasárnap egy autópálya melletti pihenőhelyen a rendőrök “véletlenül” lelőttek egy közéjük tartozót. az autójában ülő 26 éves római dj-t nyakon lőtték, mialatt a zsaruk megpróbáltak föloszlatni egy más szurkolók között kitört verekedést.
az egymással versengő szurkolói klubok ez alkalommal meglepő egységben vették ostrom alá róma főbb rendőrkapitányságait az éjjel: betörték az ablakokat, fölgyújtották a zsaruk furgonjait meg egy buszt, és megrongálták egy rakás motorkerékpárjukat és gépkocsijukat is. kifosztották az olasz olimpiai bizottság közeli székházát is, mintegy százezer eurós kárt okozva. legalább 40 állami gyászhuszárnak kellett orvosi ellátás.
milánóban több száz szurkoló tüntetett a r.a.i. (állami tévé) székház előtt. lassan elszabadultak az indulatok, és meghajigálták a rendőröket kővel, illetve megvertek két újságírót. négy embert elvittek a rend éber őrei, és garázdaság plusz terrorizmus(!) címén emelnek vádat ellenük.
 
-------------------------------------------------------------------------

DÉL-KOREA: HARC BEJÁRATOTT PÁLYÁN
november 11.
 
több tízezernyi ipari és földművelő munkás csatázott mintegy 23’000 rohamdisznóval, akik a közelgő decemberi elnökválasztásra tekintettel megakadályozni igyekeztek az engedély nélküli tüntetést. a tüntetők azt tervezték, hogy az amerikai nagykövetséghez vonulnak, hogy ott adjanak hangot ellenérzéseiknek a két ország (dél-korea/u.s.a.) közti, múlt júniusban aláírt szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban, amelyet az amerikai kongresszusnak még törvényerőre kell emelnie, és amely, mint már a magyar nyelvű olvasó számára is jól ismert lehet, veszélyezteti a munkajogi és környezeti szabályozások jelenlegi szintjét. a követelések között fölbukkant még, hogy vonják ki a koreai csapatokat irakból és afganisztánból. (tehát a hírek szerint a jelszavak megmaradtak a demokratikus, látszólagosan radikális szinten. a résztvevők nagy száma és a keménység ugyan a forradalmiság látszatát kelti, ám ha forrásunk valóban jól írja le a történteket, adja magát a következtetés, hogy újabb előre koreografált, valójában semmi igazán komoly kifutással nem bíró csatával van dolgunk.)
 

a tüntetők közül sokan hosszú botokat vetettek be (mint az dél-kelet-ázsiában az ilyesfajta konfrontációk szokványos kelléke), továbbá köveket dobáltak a patkányokra és buszaikra – ez utóbbiból egyébként vagy hatszáz próbálta útjukat állni. rendőrségi források szerint cirka száz lázadót fogtak le, és vagy 10 rendőr és 50 tüntető sérült meg.

---------------------------------------------------------------------------------

BULGÁRIA: “VÁRATLAN” TANÁRSZTRÁJK
november 2.

forrásunk a fönti időpontban írta, hogy hatodik hete sztrájkolnak a pedagógusok, miután elutasították a kormány részéről érkezett (utolsó) ajánlatot az oktatás jövő évi költségvetésből való részesedésére vonatkozólag. több tízezernyi tanár lépett sztrájkba szeptember 24-én, egy héttel a tanévkezdést követően; ez egyébként mondhatni hagyományos tiltakozás, hiszen évente ismétlődő mozzanatról van szó. ez alkalommal viszont váratlan méreteket öltött. az ország iskoláinak több, mint 60 százalékát bezárták.

a korábbi években a sztrájk mindig elcsitult, méghozzá eredmény nélkül, amikor a tanárok félni kezdtek a bérkieséstől (egy hónapnyi kimaradás komoly pénzveszteség annak, aki amúgy is alig tudja fönntartani magát) és attól, hogy diákjaik nehezen tudják majd pótolni az elmaradt órákat. idén azonban valamelyest radikalizálódtak, és ebben közrejátszott egy október 7-i epizód is. aznap találkoztak képviselőik az oktatási és a pénzügyminiszterrel, amely utóbbi tévékamerák jelenlétében odasúgta a másik főgecinek: “legyünk túl ezen a szócséplésen [szedjanka = falusi pletykálkodó sokadalom]. holnap a szakértőké a duma, ők majd biztosan elboronálják a tárgyalásokat.” a fölényeskedő hangnemet sokan értették, így lett olaj a tűzre. a szocdem miniszterelnök persze kiállt mészársegédei mellett.

október 18-án több, mint 50’000-en tüntettek a fővárosban. más városokban is szerveztek akciókat; néhány helyen utakat barikádoztak el, köztük az e79-es főutat; sok tanár éhségsztrájkba kezdett. a tiltakozásokkal együtt nőtt a kormányzati reakció: rendőrök jelentek meg az iskolákban, és a tanulók szeme láttára fenyegették meg a tanárokat, hogy a közrend elleni vétségért eljárást indítanak ellenük.

(a nagy pedagógusszakszervezetek képviselői október 29-én bejelentették, hogy) a hétvégén fogant egyezséget a sztrájkolók többsége elutasítja. (ezek szerint a szakszervezeti zászlók alatti látszólagos egység lufi: a munkások nem engedelmeskednek mindenben a hivatalos mozgalomnak.) nemet mondtak a kb. 48 százalékos béremelési javaslatra is, amelynek 2008. július közepéig fokozatosan kell életbe lépnie. (ó, természetesen így az infláció is könnyebben beéri a fizetéseket, így aztán nem sérül annyira az urak hőn áhított gazdasági egyensúlya.) ehelyett a fizetések megduplázását követelik, továbbá hogy a bruttó nemzeti jövedelem 5%-át fordítsák az oktatásra, ugyanis a ’90-es évek eleje óta folyamatosan csökken az infrastruktúrára fordított összeg, amit a kormányzat az eu-csatlakozással járó gazdasági elvárások teljesítésével magyaráz.

a legnagyobb tanári szakszervezet elnöke is elismerte, hogy a jelenlegi átlag 189 eurós tanári fizetés egyszerűen “megalázó”. (szófiában egy kétszobás lakás bérleti díja rezsivel együtt a 200 eurót közelíti. bulgáriában mintegy 3’000 iskolában 150’000-nél több tanár dolgozik az eu-átlag harmadának megfelelő országos átlag alatti bérért.)

hát még milyen megalázó az, hogy folyamatosan azért “kell” könyörögnünk a burzsujoknak, ugyan adjanak már kicsit többet abból, aminek értékét amúgy is ők határozzák meg, így aztán a kínkeservesen kialkudott morzsákat is bármikor a semmivel tehetik egyenlővé – miközben “életünk” továbbra is az ő szabályaik szerint, tehát a munka versus lét-újratermelés harapófogójában zajlik.

--------------------------------------------------------------------------------------

OLYMPIA, U.S.A.: CSATA A HÁBORÚVAL   
november 14.

a washington állambéli olympia kikötője továbbra is hadiszállítmányok: fegyverek, járművek és egyéb fölszerelés indító- és fogadópontja irak felé. a városiak túlnyomó többsége ellenzi ezt. a két éve kezdődött hadi célú szállításokat végig kíséri az ellenállás – ennek most egyik legélénkebb epizódja esett.

kb. 150 tüntető a kikötő főbejáratát jött eltorlaszolni, míg mások máshol mást csináltak... szerte a városban torlaszokat emeltek a kereszteződésekben. a kikötőbe vivő vasutat cementtel blokkolták, hogy ne engedjék be a fegyverszállító vonatokat. mikor a zsaruk látták, hogy nem mindenben urai a helyzetnek, vegyi fegyverekhez nyúltak, borslövedéket vetettek be, lefogtak sokakat, hátha majd szétoszlik a tömeg... az eleinte békés tömeget óráról órára jobban földühítette (és megerősítette!) az erőszakos föllépés. nosza, védekezni kezdtek: segítségükre volt az utca köve és kukái. megzúztak egy buszt, meg állítólag egy rendőrt megsebesítettek.

a nap mérlege: 50 letartóztatott, harmincan éjjel is blokádolnak.

 

http://videos.theolympian.com/vmix_hosted_apps/p/media?id=1562999


---------------------------------------------------------------------------------

MONTRÉAL, KANADA: PALACKBA ZÁRT SZELLEMIEK   
november 14.

montréal, quebec, kanada: a szemeszterenkénti 50 dolláros tandíjemelés volt a közvetlen kiváltó ok, hogy főiskolás diákok sztrájkba léptek egész quebecben. a c.e.g.e.p. vieux-montréal fölsőoktatási intézményben egy századnyi diák el is barikádozta magát november 13-án székkel, furnérlapokkal, italautomatákkal meg egy vécécsészével, amíg a helyszínre érkező rendőrök ki nem füstölték onnét borspermettel és .... puskával. 102 diákot letartóztattak, közrend megzavarásával és hatóság elleni erőszakkal vádolják, de elengedték őket. a montréali, quebec városbéli és sherbrooke-i diákok háromnapos sztrájkot hirdettek a tandíjemelés ellen. az oktatási miniszter kommentárja: nem tárgyal az emelésről, valamint a diáknak az órán a helye, nem a sztrájkban. hétfőn, nov. 12-én egyébként kétszer hívták a robocopokat az université du québec à montréal-ba szintén barikádok segítségével bezárkózott sztrájkolók föloszlatására...
(de ha már egyszer lázonganak a fiatalok, csinálhattak volna nagyobb murit is, mint hogy bezárkózzanak az egyébként is börtönükül szolgáló dobozba. vagy montréalban nem szeretnek táncolni...?)

video:
http://lcn.canoe.ca/cgi-bin/player/video.cgi?file=/lcn/actualite/faits_divers/20071114_couturier.wmv


-----------------------------------------------------------------------------------

HOLLANDIA: DIÁKOK AZ OSTOBA NYÚZÁS ELLEN
november 26.

több ezer (közép)iskolai diák hagyta ott az órákat 23-án, pénteken, legalább 15 hollandiai városban. a vadsztrájk jellegű akciót az internet segítségével szervezték, és sok helyütt a zsarukkal is konfontációra került sor.
amszterdamban a hagyományosan a tanároknak hozott almákkal megdobálták a rendőröket, aztán a keményebb dolgok következtek: kövek, üvegek, biciklik(!). a museumpleinen (múzeum téren) gyülekező több, mint ezer diák autókat rongált meg (egyiket fölborították illetve fölgyújtották), a max euwepleinen fölállított óriás sakkfigurákat dobta villamosokra és boltok kirakataiba, nagy petárdákat gyújtott be, és egyéb játékos diákcsínyeket hajtott végre, míg végül szétoszlatták a tömeget vízágyú segítségével. tizenöt lázongót letartóztattak, egyiküket a hajánál fogva rángatták a rabomobilig, miután a tömeg segítségével korábban már kiszabadult a disznók szorításából.
hágában tojással dobálták a parlament épületét.
middelburgban 500 tanuló megszállt egy kereszteződést, minekutána összeverekedtek a botokat használó rendőrökkel.
raamsdonksveerben három fiatalt kaptak el, mert iskolabuszokat rongáltak meg.
eindhovenben két diákot gyűjtöttek be, mert egy tüntetésen tojással és tűzijáték-rakétákkal hajigálták a rendőröket.
purmerendben kb. 200 tüntető zárta le az utakat és tojást dobott a hekusokra.
roosendaalban dühös diákok támadták meg a polgármesteri hivatalokat.

a hivatalos diák-szakszervezet tudott az előkészületekről, de elítélte, mint „hatástalan” próbálkozást. a tanári szakszervezet persze nem ért egyet az akciókkal, de ellene van a mindezt kirobbantó intézkedésnek, amely 26 újabb óra hozzáadásával összesen 1040-re emeli a diákok által évenként teljesítendő iskolai tanórák mennyiségét. a rendelet káoszt teremtett a középiskolákban: a nagy kapkodásban mindenféle kamu órákat raknak be az órarendbe, ugyanis ha egy iskola nem foglalja le diákjait a keretszámnak megfelelően, megbírságolhatják. így aztán teljesen értelmetlenül kell bent maradniuk, panaszolják a tanulók. a lényeg persze az, hogy a munka „nagy kihívására” való fölkészítés úgy is totálissá váljon, hogy még több és több időt kelljen a kalickában tölteni – ha már megtörtél, jöhet a feketeleves egészen nyugdíjig vagy halálig.


------------------------------------------------------------------------

DAKAR, SZENEGÁL: A HARAG NAPJA
november 22.

november 21-én kora reggel: földúlták a polgármesteri hivatalt, autókat borogattak és gyújtottak föl, eltorlaszolták az utcákat és összecsaptak a rendőrökkel a földühödött prolik, válaszul arra, hogy a hatóságok megkísérelték elkergetni az utcai árusokat, mondván, akadályozzák a közlekedést. az utcán harcolók tömege erősen földuzzadt röviddel azután, hogy a rendőrség visszavonta a már régen kiadott engedélyt egy, az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak ellen meghirdetett szakszervezeti tüntetésre. a korrupt kormány ellen irányuló feszültséget több száz fővárosi proli kezdte el valamivel konkrétabb formába önteni.

komoly rendőri erők igyekeztek szétoszlatni a zendülőket könnygázzal és tomfával, ám kisebb összetűzések 22-én is voltak. legalább két épületet porrá égettek, 15 proletárt letartóztattak. a dakari kormányzó, hogy kissé lecsillapítsa a kedélyeket, a kisöpört árusoknak új helyet ajánlott – a belvároson kívüli mellékutcákban. (nyilvánvaló, hogy ez számukra előnytelen, hiszen nem olyan ott a forgalom.) ebbe azonban nem mentek bele a megrövidített kiskereskedők.

az elmúlt hat évben szenegálban ez volt a legnagyobb arányú erőszakos megmozdulás. szenegál egyébként a stabilitás amolyan minta-országaként van számontartva nyugat-afrikában, de érezhető már a növekvő elégedetlenség, hiszen az utóbbi években a vagyoni különbségek nagyon megnőttek, és a megélhetés költségei drasztikusan emelkedtek. az országban élő munkásosztálybéliek ennek köszönhetően egyre jobban utálják a kormányt. az elnök igyekszik minél inkább kozmetikázni a helyzetet, hiszen dakarba várja jövő márciusban az 57 országra kiterjedő iszlám konferenciát. ennek érdekében hatalmas kormányzati beruházásokat léptetett életbe: új luxushotelek, konferenciatermek, hidak, utak épülnek sorra, miközben a munkásosztály napról napra szegényedik.

---------------------------------------------------------------------------------

HELLÁSZ: TÜNTETÉS TÖBB HELYEN A BÖRTÖNÖK ELLEN
november 15.

azok után, hogy áprilisban görögország-szerte börtönlázadások törtek ki (http://athens.indymedia.org/features.php3?id=463), amelyek előzményei voltak az elborzasztó körülmények, illetve egy anarchista rab csúnya megverésének napvilágra kerülése, a különféle „fegyelmező” intézkedések illetve áthelyezések mindennaposak azon foglyok számára, akik esetleg még ki merik nyitni a szájukat.

november 5-én, vasárnap görögország nyolc városában (athén, thesszaloniki, patra, herakleion, larisza, volosz, joannina és komotini) lévő börtönöknél szolidaritási tüntetést tartottak az anarchisták, hogy éreztessék az elítéltekkel, nincsenek magukra hagyva a harcban, és hogy börtön-ellenes propagandát fejtsenek ki. athénban a 800-1000 fős tüntetést megtámadták a kék disznók, ami könnygázzal fűszerezett utcai csatákhoz vezetett.

---------------------------------------------------------------------------------

TAXISOK VILLÁM-BLOKÁDJA RÓMÁBAN
november 30.

több száz fehér taxi állta el a forgalmat a piazza venezián, míg a sofőrök a közeli városházához mentek tüntetni. a sztrájkot a szakszervezet hirdette meg, miután félbemaradtak a tárgyalások a polgármesterrel. az utóbbi hónapokban több taxissztrájk is volt, mivel hőseinknek nem tetszik, hogy a kormány liberalizálni óhajtja a szektort, és több engedélyt akar kiadni, míg a sofőrök a díjszabás növelését is akarják. idén májusban már volt egy nagyobb munkabeszüntetés, tavaly (2006-ban) pedig egy vadsztrájk-hullám.
a taxisok jó céhes módra féltik a megélhetésüket: ha túl nagy a konkurrencia, az éles versenyt nem mindenki bírja, és a tarifák süllyedése ezt komolyan elő is segíti. a “céhes” jelzőt azért aggattuk a konfliktusra, mert itt kifejezetten egy szakma áll szemben egy jól látható ellenféllel, és saját érdekeiket kizárólag az ebben a társadalomban betöltött szerepükön keresztül határozzák meg, azaz hogy mi lenne a jó nekik mint taxisoknak – ez pedig azt is jelenti, hogy ezen érdekek szembenállnak a munkásosztály többi részének érdekeivel, hiszen közéjük (közénk) áll a csereérték és az avval folytatott alku.

 

 

Címkék: hírek infók

A bejegyzés trackback címe:

https://avant-garde.blog.hu/api/trackback/id/tr12285781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása